vrijdag 17 april 2015

Witte speculaasjes


Deze keer ouderwets speculaasje bakken. Bij veel mensen hangt de speculaasplank voor de sier aan de muur. Wij gaan hem vandaag gebruiken. Omdat het voorjaar is heb ik gekozen voor witte speculaasjes.

ingrediënten:
300 gram bloem
175 gram roomboter
160 gram fijne suiker
4 gram zout
1/2 theelepel kardamompoeder (of nootmuskaat)
5 gram bakpoeder
theelepel citroensap
poedersuiker voor de speculaasplank

We beginnen met het maken van een deegje. 
De boter en de suiker goed mengen vervolgens het citroensap, de kardamompoeder en het zout er door.
Vervolgens de bloem en bakpoeder er door zeven. 
Door de bloem te zeven krijg je een gladder deegje.


Nu gaat het leuke werk beginnen. Strooi over de speculaasplank
een dun laagje poedersuiker. (herhaal dit steeds)
Doe in ieder vakje een stukje deeg en goed aandrukken.


Door de poedersuiker blijft het deeg niet aan de plank plakken.
Vervolgens met een glad mes het overtollige deeg van de plank snijden.


Met de plank nu even goed op het aanrecht tikken en de speculaasjes vallen op het aanrecht.


Netjes op de plaat leggen. Uit dit stukje deeg kwamen 64 speculaasje. Heb je een plank die wat dieper is uitgesneden zijn het er wat minder.
Bak de speculaasjes ongeveer 15 minuten op 165 graden


Zijn ze niet prachtig? 


In een weckpot zijn ze weken houdbaar zonder smaakverlies!



6 opmerkingen:

  1. Wat een leuk blog heb je. Ik ga je volgen hoor. Lukt het je nog niet op een volgersknop te installeren? Dat is voor jou ook leuk, kun je zien hoeveel mensen je volgen. Succes en veel plezier verder in Bloggersland.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gezellig Linda, zo kom je elkaar nog eens "tegen". Op de blog bij de pastel facebook.

      Verwijderen
  2. Wat geweldig leuk.
    Ik vind (witte ) speculaasjes van roomboter t aller lekkerst.
    En dan in een weckpot ook zo n rijk gevoel geeft dat dan hè?

    Groetjes Hilda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je oom maakte ze vroeger ook. Ik heb er vroeger heel wat ingepakt.

      Verwijderen
  3. Dit is nog eens leuk! Op die manier kun je de plank het hele jaar door gebruiken, ze zien er heerlijk uit!!!

    Lieve groet, Eefie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hou er van om die oude dingen weer te gebruiken. En als je ze niet gebruikt is het leuk als decoratie!

      Verwijderen