maandag 9 februari 2015

De Poffert

Vandaag een stukje over de poffert. 
Al snuffelend op een brocante site kwam ik een poffert tegen. Het was gelijk liefde op het eerste gezicht.  
Maar ja, die prijs...
Weken lang gezocht op internet en in kringloopwinkels, en jawel voor 2,50 een exemplaar op de kop getikt.


Na wat gepuzzel heb ik nu een heerlijk recept!
Je kan het eten als lunch of een plak bij de koffie.
De kinderen eten het liever dan pannenkoeken. 


500 gram bloem
1 zakje bakpoeder
Half theelepeltje zout
2 eetlepels suiker
1 theelepel kaneel
4 eieren
1/2 liter melk
100 gram rozijnen
1 flinke appel
boter om in te vetten


Begin met het invetten van het poffertblik.
Vervolgens de bloem, bakpoeder, zout, suiker en de kaneel
in een beslagkom doen. Even goed doorroeren.


De melk en de eieren er goed door heen kloppen 
(met de mixer)
Zodat er een mooi glad beslag ontstaat. 



Vervolgens de helft van het beslag in het poffertblik gieten.


Roer door de andere helft de appel en de rozijnen.
Omdat de appel en rozijnen zwaar zijn zakken ze naar onder. Zo hebben ze een langere weg naar beneden te gaan, en krijg je een mooiere verdeling van de appel en rozijnen.
 Ook de rest van het beslag kan nu in het poffertblik.


Zet het poffertblik in een grote soeppan. 
Vul de soeppan met water tot ongeveer 2 cm onder het deksel van het poffertblik. Desksel op de soeppan.
Ga nu maar lekker ramen zemen of strijken, 
de poffert moet namelijk 2 uur in kokend water staan pruttellen.


Twee uur later! Altijd weer spannend, hoe komt hij er uit.



Gelukt!



Roomboter en poedersuiker erbij.


De rozijnen en de appel zijn mooi door de poffert gegaan.


Roomboter en poedersuiker erop en smullen maar!

Het restje snij ik in plakjes en die gaan morgen in de koekenpan. Even opbakken, bolletje ijs erbij en je hebt een heerlijk dessert.



3 opmerkingen:

  1. gaafffff en wat lekker zal als ik een pofferd bakblik tegen kom hem zeker kopen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou jij hebt een goede prijs betaald voor je pofferd hoor. Ik speur ook nog steeds. Mooi hé met rood servies. Ik spaar nl. ook rood servies.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Linda, ik ben idd ook dol op het rode servies. Ik heb veel borden en schalen. Nu wil ik zo graag nog dekschalen en een soepterrine.

      Verwijderen